Historik om vår förening

En tillbakablick

Vår förening äger ett V-format hus som var färdigbyggt 1904. Arkitekten hette Gustaf Detthoff, byggherre var Rörstrand AB och byggmästare O A Carlsson.

Bostadsföreningen registrerades 1919 och ombildades 1995 till bostadsrättsförening.

Huset byggdes av arbetare från Rörstrands porslinsfabrik som fanns på Rörstrandsgatan där Filadelfiakyrkan ligger idag.

Flera lägenheter i huset har kvar de ursprungliga Rörstrandstillverkade porslinskakelugnarna. Andra delar till huset hämtades från gamla Rosenbad, såsom t ex innerdörrarna i paradvåningarna.

 

Nymodigheter såsom el och gas installerades i huset redan då det byggdes, liksom rinnande kallvatten.

Varmvatten installerades dock först 1955-56. De första åren stängdes varmvattnet av på somrarna, eftersom den ansvarige vicevärden Klasson var bortrest då. Uppvärmningen skedde till en början helt med kakelugnar och kaminer. Centralvärme installerades 1936. Varje lägenhet hade redan från början egen toalett, vilket var ovanligt på den tiden. När man flyttade tog man med sig sin egen korkmatta till den nya bostaden.

 

Att de gamla lägenheterna i Birkastan och Vasastan har så lite garderobsutrymmen beror på att man inte använde så mycket kläder på den tiden. Man hade en uppsättning sommarkläder och en uppsättning vinterkläder och inga övergångskläder däremellan. I bästa fall hade man en frack till festliga tillfällen. Man hade endast någon eller kanske ett par skjortor. Däremot hade man 2-3 kragar till varje skjorta.

 

På markplanet finns tre affärslokaler. Där affären ACNE ligger fanns till en början en vinaffär som innehades av Hagström, en ungkarl som bodde i huset och rökte underbara cigarrer. Han åkte alltid taxi och hade en liten hund på armen. Något senare startade Paul U Bergström sin karriär i denna lokal. Bergström är numera känd som grundare av varuhuset PUB vid Hötorget. Byhléns öppnade sin verksamhet 1927. Bageriet öppnade på vintern 1941. Tidigare låg där en sybehörsaffär som också sålde trikåer.

 

När huset byggdes fanns det ingen bebyggelse norr om Karlbergsvägen. Inte heller öster om Vikingagatan. Så småningom byggdes hus på båda sidor längs Karlbergsvägen ända fram till Odenplan. Alla husen hade små trädgårdar framför. På den grusade Karlsbergsvägen gick det spårvagnar som trängdes med hästarna.


Copyright © All Rights Reserved